Sosyalist Kadın’ın 2021 Yaz sayısı çıktı

EDİTÖRDEN…

Haziran ayının tarihsel ayaklanmacı ruhundan aldığımız enerji ve güçle dergimizin yaz sayısını yeniden okurlarımızla buluşturuyoruz.

İstanbul Sözleşmesi’nin erkek egemen saray rejimi ile kadınlar arasında temel bir savaş konusu olduğu, cins öfkesinin 8 Mart’tan 1 Temmuz’a doğru sokakları tutuşturduğu günlerden geçiyoruz. Faşizmin yasaklarına rağmen tüm renkleriyle yaşamı onurlandıran LGBTİ+ hareketinin öncülüğünde sokağa çıkanlar; tüm toplumsal kesimlere cesaret vermeye devam ediyor.

Kadın hareketinin yönünü dosya konusu olarak ele aldığımız 27. Sayımızda, aynı zamanda Sosyalist Kadın Meclisleri’nin Cinsel Suçlarla Mücadele Konferansı’nın değerlendirildiği bir yazıya ve bu konferans sonuçlarından yola çıkarak oluşturulan, Sosyalist Kadın Meclisleri’nin Cinsel Suçlarla Mücadele Yönetmeliği’ne yer vermiştik.

Kadın hareketinde cinsel suçların ve cinsel suçla mücadelede derinleşme ihtiyacının kendini dayattığı bu dönemde, yeni sayımızın dosya konusunu “Cinsel Suçlarla Mücadele” olarak belirlemeyi uygun gördük. Bu kapsamda yazarımız Zarife Çet “Erkek Egemenliği ve Cinsel Suç” başlıklı yazısıyla; cinsel suçun kaynağını aldığı toplumsal maddi zemini doğru ele almanın, cinsel suçla mücadele yöntemi bakımından önemini ele alıyor. Yazarımız Bahar Mavi, “Cinsel Suçla Mücadelenin Yöntemi Üzerine” başlıklı yazısıyla; kadın özgürlük mücadelesinin bugüne kadar kazandığı pozitif ayrımcı tüm ilkeleri, cinsel suçlarla mücadele yöntemleriyle bağı içerisinde ele alıyor. Yine dosya konusu içerisinde yazarımız Sezin Uçar; “Karmaşık Bir Olgu Olarak Psikolojik Şiddet” başlıklı yazısıyla; tanımlanması dolayısıyla mücadele etmesi de daha karmaşık olan duygusal şiddeti en sık rastlanılan türleriyle birlikte ele alıyor. Yazarımız Başak Mernem ise “İfşanın Örgütü Mü Örgütlü İfşa Mı?” başlıklı yazısıyla güncel bir mücadele yöntemi olarak ifşanın tarihsel gelişimine ve aynı zamanda imkanlarına, sınırlarına ve risklerine odaklanıyor.

Dosya konusu dışındaki yazılarımızla kadın özgürlük mücadelesinin politik konularını ve öne çıkan kimi güncel gelişmeleri değerlendiriyoruz.

“Kadın Hareketinin Gelişim Yönüne Eleştirel Bir Bakış” başlıklı yazısıyla yazarımız Çiçek Otlu, kadın hareketinin olanaklarını ve ihtiyaçlarını analiz ederken, gelişim yönü bakımından aşılması gereken pratikleri de eleştirel-özeleştirel bir bakışla ele alıyor.

“Heteroseksizm, LGBTİ+ Hareketi ve Kadın Özgürlük Mücadelesi” başlıklı yazısıyla yazarımız Füruzan Ege; devrimci program ekseninde, erkek egemenliğinin heteroseksist karakterini ele alıyor ve LGBTİ+ hareketine örgütsel ve ideolojik yaklaşım ilkelerine ve güncel politik mücadele konularına odaklanıyor.

“Pandemi ve Ev İçi Emek” başlıklı yazısıyla yazarımız Fatma Çelik; pandemi koşullarında cins ve sınıf çelişkisinin keskinleşen yönlerini ev içi emeğin ücretlendirilmesi politikasıyla bağı içerisinde ele alıyor.

Bu sayımızda bir de kitap tanıtımına yer veriyoruz. Düş yolcularımızdan Aydan Ezgi Şalcı’nın hayalinin gerçekleştirilerek, çok sayıda LGBTİ+’nın yaşam mücadelesinin anlatıldığı Gökkuşağından Ezgi’ye Mektuplar isimli kitabın tanıtımını Hivda Selen’in kaleminden okuyoruz.

Yeni sayımızda buluşmak üzere,

Keyifli okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir